Sådan placerer du dit højbed

By:

Har du investeret i et højbed eller to, og er du helt klar til at gå i krig med køkkenhaven? Læs med her, hvor vi har fundet et par gode tips frem til dig – primært om placering af dit højbed.

Hvis du skal lykkes med din køkkenhave og dine højbede, er det vigtigt, at du vælger den rette placering. Men det er ikke så let endda at sige, hvor dine højbede skal stå – det afhænger nemlig af, hvad du skal dyrke.

Nogle grøntsager kræver meget sollys, andre har brug for skygge i løbet af dagen. Derfor er det essentielt, at du tjekker betingelserne for de grønsager eller urter, du har tænkt dig at dyrke, inden du beslutter dig for, hvor højbedene skal stå.

Et lille tip er desuden, at du ikke bør placere højbedene for tæt op ad et hegn eller en hæk, da det kan gøre det svært for lyset at nå frem til dine planter. Og et andet lille tip er at placere køkkenhaven tæt på dit køkken – det øger chancerne for, at du rent faktisk får brugt de grøntsager og urter, du dyrker.

Brug god jord

Det er alfa og omega for dine grønsager og urter, at du bruger en god jord i højbedene. Næringsrig jord kan du købe på planteskolen, og du kan med fordel gå efter det, man kalder højbedsmuld, der er udviklet med fokus på netop højbede. Du vil opleve, at jorden synker sammen i læbet af året, og derfor skal du hvert år tilføje ny muld – her kan du i samme ombæring tilføre en smule kompost, så dine planter får masser af næring.

Er det første gang, du kaster dig ud i projektet med køkkenhaven, kan du med fordel vælge nogle grønsager og urter, der er forholdsvis lette at dyrke. Det er sjovere, når man får succes.

Posted in: højbed